Sadece Dijital Banka ya da Şubesiz Bankalar

Sadece Dijital Banka ya da Şubesiz Bankalar

1050

Bankacılık sektörü için bu sayı artık sadece bir sayıdan ibaret değil. İleriki yıllarda adından sıkça söz edeceğimiz taslağın numarası. BDDK, dün yayımladığı 1050 numaralı yönetmelik taslağı ile “Dijital Banka” tanımını ve faaliyet esaslarını belirleyerek görüşe açtı.

Taslakta göze çarpan bir kaç önemli nokta var:

  • Dijital Banka: Bankacılık hizmetlerini fiziksel şubeler yerine esas olarak elektronik
    bankacılık hizmetleri dağıtım kanalları aracılığıyla sunan kredi kuruluşu. Dijital bankalar ana merkez ile ana merkezin bağlı hizmet birimleri dışında teşkilatlanmaya gidemez ve fiziksel şube açamaz. Müşteri şikayetlerini ele almak amacıyla oluşturulacak birimler, bu amaç dışında bir şube gibi kullanılmadığı müddetçe, bu hükme aykırılık teşkil etmez.
    ( Bu taslak ile çağrı merkezi sektörüne de yeni iş olanakları açılacak gibi görünüyor.)
  • Kuruluş için gereken sermaye: Dijital bankaların kuruluşu için gerekli olan asgari sermaye tutarı,
    nakden ve her türlü muvazaadan ari olarak ödenmiş olmak üzere, bir milyar Türk Lirasıdır.
    Kurul bu tutarı artırmaya yetkilidir
  • Müşteri Kitlesi: Dijital bankaların müşterileri yalnızca finansal tüketicilerden ve
    KOBİ’lerden oluşabilir.
  • Kredi Kullandırımı: Dijital bankaların, finansal tüketici niteliğindeki belirli bir müşterisine
    kullandırabileceği teminatsız nakdi kredilerin toplamı ilgili müşterinin aylık ortalama net
    gelirinin dört katını ve müşterinin aylık ortalama net gelirinin tespit edilememesi halinde bu tür
    müşteriler için kullandırılabilecek teminatsız nakdi kredilerin toplamı on bin Türk Lirasını
    aşamaz.  ( Burada on bin Türk lirası yerine asgari ücretin 5 katını geçemez gibi bir limit konması sanırım ilerleyen yıllar için yönetmelikte tekrar rakam güncelleme gereğinin önüne geçebilir.)
  • Müşteri Edinimi: Dijital bankalar yakın zamanda hayatımıza giren Uzaktan Kimlik Tespit Yöntemi ile de müşteri edinebilecek.

Bu taslak üzerine bundan sonrasında çok daha fazla konuşulup yazılacaktır. Özellikle Türkiye’ye dışarıdan dev dijital bankalar gelir mi, Türkiye’den dünya çapında bir dijital banka çıkar mı, yeni kurulan bankaların mevcut bankacılık düzenine etkileri neler olur noktasında bol bol konuşacağımızı düşünüyorum.

Rekabet her hâlükârda tüketicinin işine yarayacaktır. Ben başlangıçta 1 milyar sermaye koyacak firma sayısının az olacağını düşünmekle birlikte özellikle e-ticaret tarafındaki belli başlı firmaların da bu işe gireceğini, daha doğrusu  girmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ödeme kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları zaten bir kaç yıldır buna yönelik çalışmalar yapıyorlardı. Bundan sonraki adım platform bankacılığı olacaktır ki bu ayrı bir  yazı konusu.

Taslağın tam haline buradan erişebilirsiniz

Yayımlanan taslağın ülkemize hayırlı olması dileklerimle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
GuYaR

GuYaR

Yaşamının her anında verimlilik odaklı bir endüstri mühendisi. Dijitalleşme üzerine kafa yorar, iyi bir kitap okuyucusu olmaya çalışır. Eski girişimci. Her daim yazmaya meraklı...İyi bir Football Manager oyuncusu ve hepsinden öte iyi insan olma gayretinde.