Müşteriyi Sesinden Tanımak- Sesli İmza
Son zamanlarda televizyonlarda dönen bir Vodafone Reklamı var Sesli imza ile ilgili olarak.. Ayşe Yılmaz adlı vatandaş çağrı merkezine yeminler ederek Ayşe Yılmaz olduğunu ispatlamaya çalışıyor. Sonra Vodafone’un süper kahramanı gayet antipatik bir şekilde kapıdan bacadan yardıma koşuyor ve Ayşe Yılmaz’a Vodafone’un sesli imzasından bahsediyor.. Reklam, sesli imzayı belki güzel anlatıyor ama hikayenin genelinde sıkıcı bir anlatım var.
Hazır sesli imzadan laf açılmışken, nedir bu sesli imza, ne işe yarar, dahası işe yarar mı bunun üzerine birşeyler yazayım dedim.. Her insanın parmak izi, retinası kişiye özel olduğu gibi, ses rengi de kişiye özeldir ve bu özellik teknolojinin de yardımıyla bize yeni kapılar açmaktadır. Ses renginin kişiden kişiye değişiyor olması, sesin de tıpkı parmak izi ya da retina gibi güvenlik teyit işlemlerinde kullanılmasına olanak sağlamıştır.
Sesli İmza Nasıl Çalışıyor ?
Sesli İmza temelinde biyometrik bir ses analizi sonucuna dayanır. Belli sayıda kaydedilen ses biyometrik analiz sonucunda bir puan aralığına yerleştirilir.Genelde Sesli Yanıt Sistemlerinde müşterinin bir cümleyi tekrarlaması istenir. Örneğin bu ifade Avea’da “Aveada şifrem sesimde saklı” cümlesidir. Sesin ortam seslerinden dolayı net olmaması durumunda ses kaydının yanısıra mesela doğum tarihi de tuşlanarak tam bir güvenlik duvarı kurulmuş oluyor. Müşteri daha sonra çağrı merkezini aradığında telefonda müşteri temsilcisine doğum tarihini, anne kızlık soyadını ve benzeri güvenlik cevaplarını vermeden doğrudan hizmet alabiliyor.
Bu sayede çağrı merkezini arayan müşteriler bu uygulamayla kendileri süreci yöneterek müşteri temsilcisine bağlı geçirdikleri süreyi azaltabiliyor.